Graphene giver dine kontaktlinser mulighed for at se infrarøde billeder

Det lyder som en spionage thriller, og du kan se infrarøde billeder, så længe du sætter på et par kontaktlinser. Forskere ved University of Michigan gjorde deres briller til virkelighed ved at bruge grafen til at udvikle infrarøde billedføler med fingernail størrelse uden behov for klare køleanordninger. På grund af sin lille størrelse, let vægt, kan den integreres i kontaktlinser eller mobiltelefoner, i militæret, sikkerhed, medicin og andre områder har en bred vifte af applikationer.

Undersøgelsen blev offentliggjort i tidsskriftet Nature Nanotechnology. Infrarød bølgelængde mellem 760 nm og 1 mm, er bølgelængden end det røde lys, der er længere end synligt, opdelt i næsten infrarød, medium infrarød og fjern infrarød tre slags. Både IR og fjern infrarøde sensorer skal normalt arbejde ved meget lave temperaturer. Chong (Zhaohui Zhong), assisterende professor i elektroteknologi og datalogi ved University of Michigan, og hans team forbedrede processen med at producere elektriske signaler fra grafen, idet der blev opstillet et isolerende lag mellem to grafenflager med en elektrisk strøm igennem.

Når lyset rammer den øverste grafen, frigiver enheden elektroner og skaber et positivt ladet hul. Derefter passerer elektronerne gennem det midterste isolerende lag under quantum tunneling effekten og når bunden af grafenlaget. På dette tidspunkt vil de positivt ladede huller, der er tilbage på den øvre grafen, frembringe et elektrisk felt og påvirke strømmen af den nedre grafen. Ved måling af strømændringen kan lysstyrken af lyset bestrålet på den øvre grafen udledes. Chong sagde, at den nye metode først tillod følsomheden hos både IR- og fjerninfrarøde sensorer til en ny højde, som kunne sammenlignes med en traditionel infrarød sensor, der krævede en køleanordning til at køre.